Broertje of zusje jaloers? (No Comments)

Nu je oudere kind zich heeft gerealiseerd dat de nieuwe baby zal blijven (en niet terug naar het ziekenhuis gebracht zal worden!), zul je misschien wat meer tekenen van jaloezie zien. In de eerste paar maanden, maakte je pasgeboren baby niet echt deel uit van het gezin, maar bracht in plaats daarvan alle tijd door met eten en slapen. Maar nu boort hij zich, met z’n lieve glimlachje, gewoon in gesprekken en reikt hij naar alle objecten in de buurt, of het nu speeltjes of handen zijn! Je dreumes is erg gevoelig voor deze subtiele ontwikkelingen en zal misschien een afkeer hebben van de steeds groter wordende rol die de nieuwe baby dagelijks in het gezin speelt.

Lastig hoor, opeens een extra iemand erbij die de aandacht van je ouders volledig lijkt op te slurpen. En jij komt nauwelijks meer aan bod lijkt het wel.

Probeer je kind de positieve kant van babys groeiende vaardigheden te laten zien. Ze kunnen nu ook veel beter contact met elkaar leggen: hij kan zn kleine broertje of zusje speelgoed aangeven, hem aan het lachen maken of zn grappige geluidjes nadoen. Ze kunnen samen giechelen en andere leuke dingetjes samen doen. Als je dreumes de rollen wil wisselen en een keer zelf nog een keer baby zijn, laat hem dan genieten. Zulk gedrag helpt hem te begrijpen hoe hij met z’n nieuwe gevoelens om kan gaan. Probeer het spel niet meteen te onderbreken als je pasgeboren baby huilt. Leg in plaats daarvan uit dat mama eventjes moet kijken hoe het gaat met de baby en zo terug zal zijn om verder te gaan met de activiteit. Om de jaloezie te verminderen die je kind waarschijnlijk voelt wanneer je de kleine borstvoeding geeft, kun je een doos verzamelen met allemaal speeltjes en die naast de stoel leggen, zodat hij zichzelf kan bezighouden terwijl jij de baby voedt. Je kunt ook een speciale dag organiseren voor je oudste kind met papa of met een grootouder. Kies iets wat hij nog nooit eerder heeft gedaan en waardoor hij zich volwassen en speciaal zal voelen.

Leave a Reply