Helaas, het zwangerschapsverlof is over (No Comments)

Geen leuk vooruitzicht, maar onvermijdelijk; het zwangerschapsverlof houdt een keertje op. Geniet van de kraamtijd en laat die tijd je door niemand afpakken, ook niet door bezitterige familie! Maar besef gewoon dat er een eind komt aan de kraamtijd, maar dat er daarna een ontzettend leuke en nieuwe fase op volgt. Stel het dus niet teveel uit, en probeer er het leuke van in te zien. Terugkijkend valt de stap reuze mee, geloof me!

Wanneer je eenmaal de datum weet waarop je weer zal beginnen met werken, gebruik dan de tijd die je hebt om jezelf en je kindje daarop voor te bereiden. Raak gewend aan het idee dat je je kind regelmatig bij anderen achter zal moeten laten. Hierdoor zal je wennen aan het idee dat jullie niet altijd bij elkaar kunnen zijn. Zorg dat je kindje, wanneer je weg bent, dingen bij zich heeft die hem kunnen troosten. Iets bekends wat de geur van thuis of van mama bij zich heeft, kan hem helpen op momenten dat hij zich angstig voelt. Laat de overgang naar het kinderdagverblijf of oppas geleidelijk gaan en gooi hem niet meteen in het diepe. Neem je baby misschien een week of twee, voordat je daadwerkelijk weer begint met werken, mee naar de verzorg(st)er, zodat je de tijd langzaam op kunt bouwen. Een uur of twee in de eerste paar dagen en dan opbouwen tot een halve dag en uiteindelijk hele dagen. Maar wees wel voorbereid op wat tranen (waarschijnlijk van jou!). De eerste dagen is moeilijk! Besef dat goed, en probeer ook je directe (werk)omgeving in te lichten dat je het die eerste dagen even extra moeilijk zal hebben.

Je moet ook beseffen dat je baby’s reactie op het kinderdagverblijf of de oppas op bepaalde punten in zijn ontwikkeling zal veranderen, afhankelijk van wat er omgaat in z’n kleine wereld en in hemzelf. Waar hij je eerst gewoon gedag zwaaide zal hij na een tijdje misschien in tranen aan je benen blijven hangen. Later zal je waarschijnlijk met hem moeten worstelen om je baby weg te krijgen bij al het plezier wat hij daar heeft en zal hij het niet bepaald leuk vinden om terug naar huis te gaan. Dus wees voorbereid voor ups en downs wanneer je hem bij de verzorgster afzet en ophaalt. Maar wees ook gerust, zo lang je je prettig voelt over de keuze van zorg, zal je kindje het gewoon goed maken terwijl jij aan het werk bent.

Leave a Reply